Reklama
 
Blog | Zuzana Candigliota

Novinářka Nora Grundová, rasismus a kozel zahradníkem

S jistým zadostiučiněním jsem nucena reagovat na rádoby osvícené názory novinářky Nory Grundové v posledním Respektu k romským otázkám a rasismu. Ta stejná osoba se totiž snížila k pošpinění romské dívky, která se stala obětí trestného činu novinářčina otce. Tehdy jí to prošlo, ale teď se zášť vrací jako bumerang.

Asi jako Jiří X. Doležal k domácím porodům (nebo mužské potenci), asi jako Václav Klaus ke klimatickým změnám (nebo k lidské pokoře), asi jako maminka Ornelly Štikové ke vkusu a estetice (nebo k inteligenci) … tak nějak se má novinářka Grundová k nestrannému a spravedlivému přístupu k Romům a k novinářské etice.

 

Komu: [email protected]

Reklama

Dobrý den,

jsem Vaše stálá čtenářka a bloggerka a taky právnička. V posledním čísle jsem si všimla, že novinářka Nora Grundová se v Respektu v Přestřelce v newsroomu vyjadřuje k romské problematice, což mě přinutilo Vám k tomu napsat.

Když paní Grundová uvádí, že „protiromští rasisté jsou hlupáci“, asi má na mysli sama sebe.

Ve zkratce … zastupovala jsem jako poškozenou v trestním řízení před pár lety romskou dívku z Mostu, kterou znásilnil její gynekolog – Miroslav Grund, což je – podle všeho – otec Nory Grundové. Policie a soudy odvedly pečlivou práci a lékař byl odsouzen na základě řady nepřímých důkazů.

Paní Nora Grundová se pak obula do této dívky v časopisu Právo a Byznys (2/2011), kde vyšel článek ve prospěch jejího otce a pošpiňující romskou dívku – oběť trestného činu. Nora Grundová tam označila oběť jako rizikovou pacientku jejího otce – „renomovaného“ gynekologa (přitom během řízení bylo prokázáno, že dívka byla v době činu zcela zdravá a měla dlouhodobě jednoho partnera). Následovaly spekulace, že si dívka znásilnění vymyslela, aby při emigraci do Velké Británie mohla žádat o azyl.

Celé se mi to jevilo tak, že zjevně tendenční článek, ve kterém nedostala žádný prostor protistrana a její zástupci, ani soudci či jejich odůvodnění rozsudků, byl napsán na zakázku dcery pachatele, která zneužila svou profesi a známosti v redakci ve snaze znevěrohodnit rozhodnutí tří stupňů nezávislých soudů, práci znalců i vyšetřovatelů, ale hlavně pomluvit oběť trestného činu a bývalou pacientku svého otce.

Vystupování paní Grundové v Respektu k tématu romské problematiky mi přijde jako udělat kozla zahradníkem.

S pozdravem

Zuzana Candigliota

 

Aktualizace 8. 10. 2013

Rozsudek Okresního soudu v Mostě ze dne 19. 5. 2010, sp. zn. 2 T 207/2009

Rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem ze dne 18. 1. 2011, sp. zn. 7 To 323/2010

Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 24. 8. 2011, sp. zn. 3 Tdo 929/2011