Reklama
 
Blog | Zuzana Candigliota

Dětem prso do pusy nepatří, není kvalitní

Matky by měly zvážit, zda budou své děti krmit svým mateřským mlékem. Jeho kvalita nebude nikdy tak vysoká jako u umělé výživy, může také obsahovat pesticidy. ČTK to sdělila předsedkyně Svazu umělé kojenecké výživy Jana Ježková. Podle ní matky často neznají složení svého mléka, kterým kojí své děti. 

Umělá mléčná výživa znamená záruku kvality. Podléhá přísnější legislativě, pochází z chráněných chovů zvířat a výrobních procesů. Navíc můžete mít umělé mléko kdykoliv a kdekoliv po ruce. Kromě toho na trhu jsou k dispozici různé typy a balení umělé výživy.

Co ovlivňuje kvalitu mateřského mléka?

Kvalita mateřského mléka se mění a nevhodným životním stylem matky (např. stravování, cigarety, drogy, ovzduší) jakost jejího mléka obvykle trpí a zvyšuje se riziko kontaminace. Do mateřského mléka se mohou uvolňovat nežádoucí látky, např. olovo. To je nebezpečné pro děti, jejichž nervový systém se teprve vyvíjí. 

Je mateřské mléko bezpečné?

Bohužel většina matek není schopna ovlivnit nežádoucí složky, které se do mateřského mléka dostávají. Tato souhrnná skupina složek, pro něž se vžila anglická zkratka PCP (Pharmaceutical and Chemical Products) zahrnuje především hormony, resp. endokrinní disruptory, a zbytky léčiv pocházejících z farmaceutických přípravků (např. antikoncepce), pesticidy, herbicidy a fungicidy. Nebezpečí takových látek spočívá v tom, že se ve vodách vyskytují v nesmírně malém množství, přesto mohou mít při dlouhodobém výskytu negativní vliv na životní prostředí a na člověka.

Reklama

Vyřeší kvalitu mateřského mléka zlepšení životního stylu?

Snaha předcházet kontaminaci mateřského mléka může vylepšit jeho kvalitu jen nepatrně, ale nezbaví jej například dusičnanů a bakterií, které se do něj dostávají třeba skrze nedostatečnou desinfekci bradavek. Šířit se tak může salmonela nebo žloutenka. 

Kdo provádí kontrolu mateřského mléka?

Kontrola mateřského mléka probíhá kontinuálně během celého roku, ale jsou prováděny Státním zdravotním ústavem jen namátkově u vybraného malého vzorku žen. Je samozřejmě možné si zaplatit na vlastní náklady rozbor od některé soukromé společnosti.

Prý se do mateřského mléka mohou uvolňovat i nežádoucí kovy. V čem vadí a které kovy to jsou?

Jde především o dlouhodobě kontaminující těžké kovy s dlouhým poločasem rozpadu. Nejnebezpečnější jsou kadmium, rtuť, olovo, arsen, hliník, měď, mangan, a chrom. Tyto látky se mohou usazovat v tkáních a měnit jejich funkce. Některé jsou škodlivé v jakémkoli množství.

Měly by podle vás matky krmit kojence svým mateřským mlékem?

Tento článek vznikl proto, aby matky měly k dispozici dostatek informací o svém mateřském mléku. A i o tom, jak pro své dítě zajistit mléko kvalitní. Z dostupných informací je zcela zřejmé, že zárukou kvality je umělá výživa. Problémy některých matek s kojením se dají vysvětlit i tím, že si kvalitou svého mléka nejsou jisty. U umělých mlék kvalitu garantuje výrobce.

Kdo je členem Svazu umělé kojenecké výživy?

Členy jsou společnost Nestlé a výrobci Nutrilonu a Sunaru. Čestným členem je Ministerstvo nemocnictví.

Děkujeme za rozhovor!

Dotazy zodpověděla Ing. Jana Ježková, vystudovaná odbornice, která si svou odbornost doplnila řadou odborných kurzů a osvědčením o odborné způsobilosti k výkonu odborného dohledu.

Proslavila se svým výrokem, za který získala druhé místo v anketě Zelená perla 2009:

„Ženská prsa jsou především určena k jiným účelům než ke krmení dětí“ 

z rozhovoru pod názvem Umělé mléko má jasné výhody

 

Závěrečných pár slov

Upozornění: Text tohoto článku a rozhovoru je fiktivní. Text byl inspirován jednostrannou kampaní proti kohoutkové vodě Pijte zdravou vodu (pdf pro případ, že by článek zmizel) a článkem Výrobci minerálek: Do restaurací voda z kohoutku nepatří, není tak kvalitní. Na absurditu tvrzení finančně zainterestovaných propagatárů balené (plastové) vody jsem reagovala jejich lehkým přepracováním – zaměnila jsem běžně dostupnou, levnou a ekologickou kohoutkovou vodu za přirozené mateřské mléko a balenou vodu za umělou mléčnou výživu 😉

Jen pro informaci – tuto absurdní kampaň proti kohoutkové vodě podporují

  • Barbora Špotáková, olympijská vítězka
  • Simona Krainová, topmodelka a matka
  • Ladislav Špaček, odborník na etiketu
  • Lucie Váchová, modelka a matka
  • Kateřina Cajthamlová, výživová specialistka 

Bylo by zajímavé zjistit, zda tyto osobnosti, které jistě často svůj volný čas věnují četbě studií o kvalitě pitné vody, dostaly za podporu kampaně zaplaceno. U prvních čtyř by mě to vůbec nepřekvapilo a u poslední paní Cajthamlové se divím, že toto má vůbec zapotřebí.

Z mé strany jediný vzkaz výrobcům baleným vod:

spotřebitelský boycott!

Stejný vzkaz mám i pro výrobce a prodejce vzduchu k dýchání a slunečního svitu.

 

Aktualizace, 6. 8. 2013:

Právě mi volal pan Michal Donath z čísla 602 222 128 a jménem Svazu minerálních vod přišel jeho slovy se slušnou nabídkou, abych z tohoto příspěvku na blogu odstranila jméno paní Jany Ježkové a její fotku. Na to jsem reagovala tak, že:

  • jde o satiru a v článku je dokonce výslovně uvedeno, že jde o fiktivní rozhovor (a podobný styl práce užívá i www.zitbrno.cz), 
  • paní Ježková reakce veřejnosti vyvolala sama svými nehoráznými a nepodloženými tvrzeními o kohoutkové vodě za účelem finančního prospěchu své asociace,
  • pokud se jí to nelíbí, ať na mě podá žalobu na ochranu osobnosti.

Pan Donath na to řekl „budete slavná“ (asi tím, že na mě podají žalobu). Spíš bych řekla, že slavná bude paní Ježková, neboť případným podáním žaloby bude satira pokračovat a ještě více bude smrdět ono pomyslné hovno, které paní Ježková vyprodukovala a chystá se i rozšlapat.