Reklama
 
Blog | Zuzana Candigliota

„Zamezíme porodům doma bez dozoru lékaře“

Takto se vyjádřil Bohuslav Svoboda z ODS. Souhlasím s ním a vysvětlím proč.

V diskuzi pod facebookovým příspěvkem pana Svobody s jeho návrhem a odkazem na článek „Domácí porod skončil smrtí dítěte, policisté prověřují i možné násilí“, se zvrhla vášnivá diskuze. Myslím, že ale diskutující nepochopili význam, převratnost a dobrý úmysl návrhu.

Pan Svoboda, pravicový politik a liberál tělem, duší a konec konců i svým jménem, si jistě uvědomil přicházející verdikt ze Štrasburku, který rozhýbe vlny českého porodnictví. Česká republika bude brzy pravděpodobně odsouzena za zásah do práva žen volit si okolnosti svého porodu včetně místa porodu a za to, že brání poskytování péče u porodu doma. Za stejný delikt už totiž bylo odsouzeno Maďarsko.

Návrh pana Svobody přece nechce zakazovat domácí porody, to je velké nepochopení! Chce pouze zamezit tomu, aby lékaři svévolně odmítali chodit k porodům doma. Návrh pana Svobody přikázat lékařům asistovat u domácích porodů je jeví jako adekvátní reakcí. Jen bych tuto povinnost pro lékaře doplnila i o porodní asistentky. Žena si tak sama bude moci zvolit zdravotníka (lékaře nebo porodní asistentku), který bude mít povinnost přijít k porodu.

Reklama

Ostatně již nyní má každá žena právo vyplývající ze zákona o zdravotních službách „na poskytování zdravotních služeb v co nejméně omezujícím prostředí při zajištění kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb.“ Jen chybí pořádná sankce pro porušitele práv žen, kteří jim diskriminačně odmítají poskytovat péči. Například vypovězení smlouvy se zdravotní pojišťovnou.

Ještě bych dodala, že jsou to právě zdravotní pojišťovny, kdo má povinnost zajistit dostupnost zdravotní péče svým pojištěnkám. Ženy mohou svou pojišťovnu vyzvat i k zajištění zdravotníka k porodu doma – viz vzor dopisu.

Je škoda, že někteří lidé, kterým chybí pokora a úcta k autoritám, kritizují to, že v České republice rozhodují o porodní péči jen muži-geronti, kteří nikdy nerodili. Uvědomme si, že zrovna pan Svoboda je zářným příkladem respektu k základním lidským právům a svobodám žen a k zájmu dětí a jako „táta a porodník“ se snaží zajistit dostupnost lékařské péče pro všechny ženy bez diskriminace!

Níže jsou ukázky příspěvků diskutujících, kteří nepochopili skutečný význam návrhu pana Svobody. Při čtení jsem se tak nasmála jejich neporozumění, že jsem si celou stránku raději uložila, aby to nezmizelo. Jedna z diskutujících dokonce reagovala kresbou obrázku (zcela na konci).

Rozhodl jsem se připravit návrh zákona, kterým zamezíme Krnovu. „V Krnově srazil řidič dvě děti na kole, pětiletý chlapec zemřel – iDNES.cz“

Jednozacne bych zakazala domaci umirani, je to zivotu nebezpecne

Já bych domácí početí taky zakázala, kdoví, jak je to s velikostí mužských přirození v tomto století. (reakce na „ženy mají díky pracovní zátěži a jinému stylu života jiné pánevní rozměry“)

Děkuji, pane „Svobodo“! Výborný nápad. Je vidět, že jste správný porodník i politik: demagogie a manipulace Vám není cizí.

Za jakou stranu pracuje pan Svoboda? KSČM?

Tímto jste se pro mě stal nevolitelný…

Ráda bych počala své druhé dítě a to poslední co chci, je nějak jej ohrozit. Ocenila bych proto nějaký odborný lékařský dohled zkušeného gynekologa již u jeho početí. Kam bych se mohla obrátit? S manželem se necítíme na to, podniknout stejný hazadr jako minule a dělat to někde sami dva jako
primitivové a vystavit tím naše dítě riziku.

Skvělý nápad, za Hnutí pro nepřirozený porod vám vyjadřuji plnou podporu. Ale rozhodně bych tímto nekončila, rodiče mohou ohrozit dítě naprosto kdykoli! Je třeba rozhodně začít zatčením všech, kdo se podíleli už na domácím početí plodu! Dále také zvažte, zda neuvalit embargo na výrobky ze západní zahraniční ciziny, namátkou Velké Británie, Nizozemí, Rakouska, Německa či skandinávských zemí, kde je domácí porod respektovanou součástí zdravotního systému a kde též vznikají nechutné pseudoodborné studie, které toto nevidí jako vraždu. Pokud bychom měli funkční flotilu ponorek, nebylo by od věci začít tyto nepřátele plodů i vojensky korigovat, aby pochopili, kdo je v Evropě pánem.

To je chucpe hodné Béma. Tu třicetimilionovou pokutu, kterou dostala porodnice na Vinohradech, když pod vaším vedením zmršila porod a nadosmrti zmrzačila dítě (podle soudu jednoznačně vinou zdravotníků, které jste měl na starosti), předpokládám, zaplatíte ze svého a rodičům se zajdete omluvit, že jo?

Ja si tu jen upustim obvyklou pozvanku, ze jedina dohledatelna relevantni cisla publikovana v odborne literature rikaji, zev srovnatelnych populacich rodicek v zemich, kde je infrastruktura rozvinuta a legislativa k domacim porodum vstricna nejsou statisticky meritelne pozorovatelne zadne rozdily mezi rizikovosti porodu doma a v porodnici, pro matku i dite. Ale klidne se hadejte dal, nenechte vedu cloumat svym presvedcenim.

Jojo, pane doktore, strategie „když to nejde silou, zkuste to ještě větší silou“, je klíčová pro celé naše zdravotnictví. Neposlouchají pacienti? Chtějí něco jinak? Je potřeba je lépe přemlouvat, klidně jim i lhát a manipulovat, je to přece pro jejich dobro, že? Podívejte se na historii porodnictví, jaké hovadiny se při nemocničních porodech už na ženách i dětech páchaly a vždycky byli doktoři skálopevně přesvědčení, že to je to nejlepší, co se dá dělat, aby se za pár let zjistilo, že to bylo přinejmenším zbytečné, nebo i škodlivé. A teď když má veřejnost konečně přístup k informacím, se divíte, že se toho někdo nechce účastnit???? Nejdřív se zkuste zamyslet, proč jsou ženy nespokojené s porody v porodnici a udělejte něco se sebou a s celým tím debilním systémem, který stojí miliardy a generuje jen víc a víc nemocných a závislých lidí, nebo nám to celé za několik let spadne na hlavu vlastní vahou. Totalitními zákony si šplhnete u pár stovek voličů, ale pro rodičky a novorozence neuděláte nic.

U pravicového politika je to k smíchu. Já myslel, že geniální a správné nápady jak omezit, regulovat a řídit život mají hlavně levičáci. Jenom to dokazuje, že ODS je banda zoufalců, kteří se chytají každého populistického nápadu, který by jim mohl přinést body.

Kdyby se kazdy „pruser“ behem porodu v nemocnici medializoval tak jako domaci porody, budeme za chvili zakazovat porodnice. Ja bych osobne doma nerodila ale zastavam pravo na svobodnou volbu. Proc kdyz to funguje ve zbytku evropy, musi byt v Cr problem.

Gratulujem, pane Svoboda. Dúfam že to bude pokračovať zákazom domáceho varenia, žehlenia, vytierania podláh, používania kuchynských nožov, kladiva, klincov, vrtačiek, píl, sekier a iného,potenciálne nebezpečného pracovného náčinia, svojhlavého natierania pokojov, sekania trávy a všetkého toho domáceho majstrovania a kutilstva, že zrušíte domáce bazény, klzké vane a sprchové kúty, ostré hrany ústredného kúrenia, sklenené flašky, žiletky na holenie, zápalky, zapalovače, rebríky, chaty, chalupy, záhrady, tyčky na rajčiny, ohniská, záhradné grily, krby, schody…ďalej som za povinnosť zabezpečiť lekársky dozor pri každom lyžovaní, plávaní, bicyklovaní, bruslení, bedmintone, behaní, horolezcovaní a veškerých športoch vôbec pri každej prechádzke prírodou, ktorá by mala ovšem prebiehať v tesnej blízkosti zdrav. zariadení, pri náhlej nehode je každá sekunda drahá!!! Úplne mimo zákon by malo byť jazdenie autom-každý rok umrie na cestách cca 1000 ĺudí a sex – vysoká pravdepodobnosť nehody! Pri všetkých týchto rizikových činnostiach umierajú ročne stovky ľudí včetne detí. Domáce úrazy tvoria najväčšiu časť detského úmrtia vôbec. Nebuďme ľahostajní!!!

Kdybyste raději připravil návrh zákona, díky němuž bychom se posunuli mezi civilizované země, kde mají lidi možnost výběru, a nemusejí kvůli němu balancovat na hraně zákona. Kdybyste raději přestal strašit a podpořil vznik porodních domů, nebo legální, profesionálně asistovanou možnost porodu doma. Jenže ani jedna z variant není tak finančně zajímavá, jako porod v nemocnici.

Pojďme lidi spíš pozitivně motivovat a dělat všechno proto, abychom jim dali lepší podmínky, než abychom je jen stále trestali a omezovali. Represe není cesta k lepší společnosti!

Opravdu Vám připadá v pořádku odkaz na případ, který má tak daleko k plánovanému porodu s porodní asistentkou? Ta žena celé své těhotenství utajovala a dítě bylo pravděpodobně zabito. A jak byste to chtěl dělat? Ženy ve 35. týdnu by musely povinně do porodnice a ty které by nechtěly, by šly násilně na císařský řez? Trochu sci-fi, i když u nás už je možné všechno.

Pane Svobodo, když tak bráníte práva dětí, doufám, že se jich zastanete před těmi, kteří provádějí potraty. Nebo si myslíte, že umělý potrat je jednání ve prospěch dětí? Porod doma je ryze osobní věc každé rodiny!

Mam 3 deti. Vsechny jsem rodila v porodnici. Pri vstupni tehotenske prohlidce mi bylo u kazdeho! ditete nabidnuto umele ukonceni tehotenstvi. Poprve, protoze jsem nemela ukoncenou vysokou skolu, takze se nejspis dalo predpokladat, ze dite chci zabit, abych v klidu dokoncila studium prav. Podruhe, netusim, nejspis doktorska rutina, a po treti, ze uz mam tech deti asi moc Zajem statu o zivot mych deti byl lekari prezentovan vic nez dost. S kazdym porodem jen stoupal pocet reverzu, ktere jsem podepsala. Prvni porod s urychlovakem oxytocinem a napichlou vodou na zacatku druhe doby porodni ve vyhlasene Podolske porodnici ve me zanechal dost sily k prevzeti vetsiho dilu zodpovednosti za zdravi sve a zdravi mych deti. Kazda zena by mela mit pravo rodit doma za asistence odborneho zdravotnickeho personalu a tuto sluzbu si uhradit. Je-li CR demokraticka zeme, kde berou jeji zakonodarci mandat, upirat zenam a detem pravo na prirozeny porod? Bojujete-li coby rodicka o prirozeny porod v ceske porodnici, je to skutecny boj. S poslednim ditetem jsem podepsala 7 negativnich reversu, abych mohla porodit prirozene. Nevykrikujte hloupe predvolebni manifesty a radeji se s kolegy zamyslete nad tim, jak z pojistoven ziskat vyssi castky do porodnictvi, at uz pro porodnice ci pro odbornou asistenci porodu domacich. V porodnici potrebuje rodicka na porod predevsim cas a duveru v jeji schopnost prirozene porodit. Toho se ji v ceskych porodnicich dostava jen zcela vyjimecne.

Jojo, jak tady psala uz jina pani – pokazde, kdyz jsem prisla k lekari s tim, ze mam pozitivni tehot.test, tak prvni otazka byla, fakt uplne prvni, jestli budu chtit umele preruseni. Wtf??!!! V roce 2008 a 2010! Jestli pan docent chce, muzu mu rict i jmena doktoru! Nemluve o tom, ze pani doktorka ignorovala zamlkle tehotenstvi, mi to bylo jasne hned, o co jde, takze jsem od ni jela do spitalu a tam si me uz nechali..takze tolik na tema polobohu doktoru, pred kteryma mame padat na zadek.